Artikel Kesehatan | Artikel Kecantikan | Tips | Resep Hot| Bola | Teknologi dan Internet | Foto Hot

Home » » Inilah Bahaya Rokok Bagi Kesehatan Yang Perlu Anda Ketahui

Inilah Bahaya Rokok Bagi Kesehatan Yang Perlu Anda Ketahui

SHARE:
Inilah Bahaya Rokok Bagi Kesehatan Yang Perlu Anda KetahuiBanyak sekali muda mudi sekarang ini yang merokok tanpa mereka sadari bahwa ada banyak kandungan berbahaya di dalam rokok. Salah stunya adalah Nikotin yang bertindak terhadap pusat kepuasan di otak yang menyebabkan perokok terangsang pada peringkat awal, keadaan ini kemudiannya disusuli oleh kemurungan.

Didapati bahawa corak penagihan terhadap dada berat sama seperti Cocaine, Amphetamine dan Morphine. Sering kali penyakit batuk di sebabkan karena merokok. Nikotin meningkatkan penghasilan bahan kimia yang dinamai dopamine dan berhubung rapat dengan pusat-pusat emosi di dalam otak, ini sangat mengganggu kesehatan badan, ini juga menyebabkan seorang wanita menjadi mandul.

Nikotin menyebabkan perubahan-perubahan berikut di dalam tubuh, ianya termasuklah :
1. Peningkatan kadar denyutan jantung.
2. Konstriksi ( pengecilan ) salur darah dan kenaikan tekanan darah.
3. Peningkatan kepekatan asid lemak dalam darah. Keadaan ini akan menyebabkan arteri tersumbat apabila diiringi dengan kenaikan daya lekatan platelet darah.

Kesan Tar
Manusia merokok kerana inginkan kesan nikotin, tetapi kebanyakan kematian akibat tabiat merokok berpunca daripada tar. Bahan tar apabila masuk ke dalam sistem tubuh akan diubahsuai di hati kepada suatu bahan yang dikenali sebagai epoksida. Epoksida juga ini berbahaya kerana melalui tindakannya pada DNA yang merupakan unit asas baka sel, akan mencetuskan pertumbuhan sel yang tidak normal pada organ.

Kesan Karbon Monoksida
Karbon monoksida ialah gas yang tidak berbau dan tidak berwarna serta lebih mudah bercantum dengan hemoglobin darah berbanding oksigen. Keadaan ini tentu akan menjejaskan keupayaan darah untuk membekalkan oksigen kepada tisu-tisu tubuh. Bagi menampung kekurangan ini, jantung dan paru-paru terpaksa bekerja dengan lebih kuat lagi. Karbon monoksida juga merosakkan dinding arteri dan dengan itu, mendorong berlakunya penyakit jantung.
Itulah bahaya merokok dari Kandungan Rokok tersebut, banyak orang yang menyarankan kepada saudaranya yang di sayangi agar tidak merokok.

Sumber: FriendzStar.com


Baca Juga:

Entri Populer